OSB’de Tanılama

Otizm spektrum bozukluğu tanısını sadece konunun uzmanları koyabilir. Erken yaşta tanı konması, eğitime de erken başlanması açısından çok büyük önem taşımaktadır.

1. Çocuk Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı (Çocuk ve Ergen Psikiyatr)
Çocuk ruh sağlığı hastalıkları uzmanı, çocuk ruh sağlığını değerlendiren, tanılayan ve tedavi eden doktordur. Çocuğu gözler, aileyle görüşme yapar, tanı ölçütlerine göre çocuğu değerlendirir, tıbbi muayenesini yapar ve tanısını koyar. Gerekirse tıbbi tetkik ve ilaç tedavisi önerir. İlaç, eğitime destek olmak ve istenmeyen davranışları kontrol altına almak amacıyla verilir. Otizm spektrum bozukluğunun ilaçla tedavisi henüz mümkün değildir.Çocuk ruh hastalıkları uzmanlarıyla, çocuğa tanı konulduktan sonra ilişkininin devam ettirilmesi önemlidir. Çocuğun gelişimini takip edebilmesi ve bu gelişime göre gerekli düzenlemeleri yapabilmesi için düzenli aralıklarla (yılda bir ya da iki kez) çocukların uzmana götürmelisi önemlidir.

2. Çocuk Nöroloğu
Çocuk nöroloğu çocuklardaki beyin ve sinir sistemi sorunları üzerinde uzmanlaşmıştır. Ülkemizde çocuk nöroloğu da otizm spektrum bozukluğuna ilişkin değerlendirme, tanılama ve tedavi yapabilmektedir. Otizmle birlikte görülme olasılığı yüksek olan bazı hastalıkların (sara nöbetleri gibi) olduğu ya da otizm dışında başka sorunların varlığı düşünülürse, çocuk nöroloğu tarafından bazı tıbbi tetkikler (MR, 87, EEC vb.) ve tedaviler de yapılabilir. Ancak, bütün otizmli çocukların yalnızca dörtte birinde bu tür sorunlar görülür. Doktor tarafından mutlaka ihtiyaç olduğu söylenmedikçe başvurulması gerekli değildir. *Ülkemizde otizm tanısını çocuk ruh sağlığı hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologları koymaktadır.

Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği

Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği, 2001 doğumlu oğlumuz Güneş Yazgan’ın bize öğrettikleri ve düşündürdükleri ile ilgili bir sürecin içinde kuruldu.Derneğimizin 10 kişilik bir kurucu heyeti bulunmaktadır.

İletişim

Adres: Uskumruköy, 34450 Sarıyer/İstanbul Email: bilgi@cevizotizm.org

Türkiye Otizm Meclisi üyesidir.

Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi 2020

Bu yayın Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.